Lipicai fajta történet

Lipicai ló története:

kultúrtörténeti rétékű, intelligens, lipicai ló az energikus mozgás művésze.

Ahogy Márai Sándor nagyon beszédese írja:

Valami él a lipicai lovak testében:

egyfajta előkelőség és nemesség,

valamilyen bűntudatos kellemesség és ütemérzék.”

Lipicai a mozgás művész!  Lipica, kigondolná: hársfácskát jelent.

A Trieszt melletti Opcinai- fennsíkról indul e remekfajta története:

„…itt a legjobb lovakat tenyésszék, melyek a császári udvar részére lesznek elővezetve. Ezek a legkiválóbb és legtűrőképesebb lovak legyenek. Kemény és köves talajon járjanak ahol kevés fű nő…”- szólt a parancs.

Tenyésztése a Karszt- hegységben kezdődött majd tenyészterülete a Kárpát –medencébe vándorolt. Itthoni tenyésztését az 1800-as évek elejétől számoljuk. A napóleoni seregek elől háromszor kényszerült menekülésre.  Eljutott Mezőegyese, ahol szerepet kapott a helyi fajták kialakításában. Ám a mezőhegyesi „röghatás” miatt az erdélyi Fogarasra /1874/ telepítették, majd / 1912-1960/ Bábolnán kaptak helyet egy fél évszázadon át. 1950-ben a lipicai haza talál. 1961-ben pedig  az egész állományt Szilvásváradra költöztetik, ahol a tájegység a legjobban hasonlít a fajta otthonára Lipicára.

Kialakulása végeztével 8 geológiai vonal alakult ki:

Conversano (spanyol):

1767-ben született fekete mén Conversano Senior a Nápolyi herceg méneséből kerül Lipicára 1774-ben.

A vonalból jelenleg 4574 Conversano Krabbe III-1 fedez Szilvásváradon.


 

Favory (Csehország):

1779-ben született fakó mén Favory Senior Kladruby ménesből került Lipicára 1783-ban.

Szilvásváradon jelenleg Favory Allegra XXVI fedez.


Incitato (mezőhegyesi): 

A törzs alapító spanyol mén 1802-ben Erdélyben született. 1815-től Incitato Senior már a mezőhegyesi lipicai kancákat fedezte. Később Mezőhegyesen 22 törzsmén fia fedezett az elkülönített Incitato ménesben. A törzsből jelenleg a ménes saját tenyésztésű 3762 Incitato XIII - 2 és 4325 Incitato XIII-22 törzsménje fedez Szilvásváradon.


 

Maestoso (spanyol):

1773-ban született Maestoso Senior szürke spanyol mén Kladrubyból Favory Seniorral utazott Lipicára 1783-ban. Szilvásváradon jelenleg a Piberben tenyésztett  4969 Maestoso Bellamira – 37 fedez.


 

Neopolitano (Nápoly):

1790-ben született Neopolitano Senior pej mén, megvásárlása után került Lipicára. Jelenlegi  törzsmén Neopolitano Allegra.


 

      Pluto (spanyol):

1765-ben született Pluto Senior szürke mén a Dán királyi ménesből érkezett Lipicára 1772-ben. A ménesben a szlovéniai 4506 Pluto Steaka XVI (XXXIII tm) képviselte a vonalat utoljára.


 

Tulipán (Terezovac): 

A magyar Tulipán vonal 1965-ben Karadjordjevo-ból importált fekete ménnel illeszkedett be a törzsmének közé.


Siglavy Capriola (arab):

A törzsalapító 1811-ben született szürke eredeti arab szülőktől Schwarzenberg herceg ménesében nevelt mén 1816-ban érkezett Lipizzára ahol törzset alapított. A törzset Szilvásváradon utoljára a Siglavy Capriola XIV-es mén képviselte.


 

Színe:

Általában szürke, de kisebb gyakorisággal előfordul a fekete, és a pej színváltozat is. Egyéb színek előfordulása gyakorlatilag kizárt.

Méretei:

Marmagasság bottal: 152-162 cm, szalaggal: 163-171 cm, övméret: 185-197 cm szárkörméret: 21- 23 cm. A méretek tekintetében az egyes tenyészetek szintén mutatnak eltérést a fajtastandardtől. A legtömegesebb a szilvásváradi, a legkönnyebb a fogarasi és a lipizzai állomány. 

Értékmérő tulajdonságai, Felhasználása:

A barokk stílus klasszikus képviselője. Igen tanulékony, nagyon engedelmes, jó munkakészségű, kemény, ellenálló, nem túl nagy igényű fajta. Mozgása egyedülálló, ami ruganyosságában, akciósságban jut kifejezésre. Ausztriában a Bécsi Spanyoliskola kizárólag lipicai ménekkel mutatja be világhírű produkcióját. Magyarországon elsősorban fogatló, Abonyi Imre, Bárdos György, Lázár Vilmos fogathajtó világbajnokok mind lipicai lovakkal érték el sikereiket.

Különleges értéke, hogy 400 éve fajtatisztán tenyésztik.